Vrijdagochtend: Vriendinnenboekje

Posted by yara On September - 13 - 2011

Yara heeft van Kimberley een vriendinnenboekje meegekregen. Kimberley is een meisje uit Yara’s klas. Yara vraagt aan oma of die haar wil helpen om het boekje in te vullen.
Yara mag zelf haar naam schrijven, want dat kan ze al goed: Y A R A.
Oma zet daarachter: van Beek. Want er is nog een Yara in de klas, zij heet Yara van Dijk. In het vriendinnenboekje van Kimberley staat de bladzij van Yara van Dijk net voor de bladzij van Yara van Beek. Dat is toevallig!
Wanneer ben je jarig? is de volgende vraag. Yara weet wel in welke maand ze is geboren: in april. Maar welke dag ook alweer? Dat staat op de kalender in de wc. Yara zoekt het op. ‘Een 1 en een 4,’ zegt ze. Oma schrijft op: 14 april.
Dan staat er: Hoe kennen wij elkaar? Oma vraagt of Kimberley ook samen met Yara op de Bolleboos zat. Yara zegt: ‘Nee.’ Dus vult oma in: Wij zitten allebei op de Johan Frisoschool.
‘Wat is je lievelingsdier?’ vraagt oma. Yara moet even nadenken. Dan zegt ze: ‘Een vlinder en een konijn.’ Oma schrijft het op.
Over de volgende vraag moet Yara ook eerst nadenken. Er staat: Wat vind je niet leuk? Als Yara een poosje nagedacht heeft, zegt ze: ‘Als iemand iets van me afpakt.’
‘En wat is je lievelingsboek?’ vraagt oma dan. Yara zegt meteen: ‘Kikker.’ Oma heeft gisteren nog het boek voorgelezen van Kikker, dat vond Yara een heel leuk verhaal.
Over de volgende vraag hoeft Yara helemaal niet na te denken. Als oma vraagt: ‘Wat is je lievelingskleur?’ zegt Yara meteen: ‘Roze!’
Oma lacht. ‘Dat wist ik eigenlijk wel,’ zegt ze.
Heb je broertjes of zusjes? staat er dan. ‘Ja, één broertje, Finnian.’
Dan komt er een moeilijk woord. Er staat: Wat zijn je hobbies?
‘Wat zijn hobbies?’ vraagt Yara aan oma.
‘Hobbies zijn dingen die je graag doet,’ legt oma uit.
‘O, dan zijn mijn hobbies buitenspelen, kleuren en tv-kijken,’ zegt Yara. Dus vult oma dat in.
‘Wat wil je later worden?’ vraagt oma. Want dat is de volgende vraag.
‘Moeder!’ zegt Yara direct. Oma vult in: moeder.
En dan is er nog één vraag. ‘Wat is het leukste wat jij en Kimberley samen gedaan hebben?’
Yara weet het niet. Ze kent Kimberley nog niet zo lang.
Maar Yara is slim! Ze vraagt: ‘Wat staat er bij de andere kinderen?’
Oma kijkt op de andere bladzijden. Sommigen hebben ingevuld: samen spelen. ‘Ja,’ zegt Yara, ‘ik ook: samen spelen.’
Dan zijn er geen vragen meer. Oma zoekt een foto van Yara en plakt die erbij. Yara versiert de bladzij met een paar prinsessenstickers. Dan tekent oma vier hartjes, en Yara kleurt ze in: een geel hartje, een rood hartje, een oranje hartje, en natuurlijk ook nog een roze hartje! ‘Want dat is mijn lievelingskleur,’ zegt Yara. O ja.
En dan is het helemaal klaar. ‘Maandag mag je het boekje weer mee terug nemen naar Kimberley, als je weer naar school gaat,’ zegt oma.
‘Ik hoop dat Kimberley het mooi vindt,’ zegt Yara.
‘Vast wel!’ zegt oma. ‘Je hebt het zo mooi versierd!’
En dan is het tijd om te eten. Eet smakelijk!

Leave a Reply